Cynamonki przepis – 5 prostych kroków

Cynamonki to wypiek, który uwielbiają wszyscy moi domownicy. Jedzą je w domu, zabierają do szkoły i pracy. Z poniższego przepisu wychodzi ich naprawdę sporo, ale znikają w błyskawicznym tempie. To jedna z tych pyszności, której i ja nie mogę się oprzeć. Próbuję się powstrzymywać, “bo mają cukier, bo to tuczy”, ale i tak zazwyczaj kończy się tym, że zjadam jedną lub dwie. I to na kolację zamiast na śniadanie! Gdy aromat pieczonych cynamonek rozchodzi się po domu , niezjedzenie chociaż jednej z nich byłoby torturą!

Robiąc cynamonki, licz się więc z tym, że nie zdołasz się oprzeć ich zjedzeniu 🙂

Cynamonki najlepsze są podane na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika. Na szczęście można je zamrozić. Zamrożone bułeczki cynamonowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i rozmrażamy przez mniej więcej 10 minut.

Cynamonki przepis

Jakich przyborów kuchennych potrzebujesz?

  • Bardzo duża miska o pojemności 3 l
  • Miska o pojemności 500 ml
  • Trzepaczka
  • Kula do ucierania ciasta lub mikser
  • Sito do przesiewania mąki
  • Moździerz do rozdrobnienia kardamonu (jeśli mamy w kardamon w ziarnach)
  • 2 blachy do piekarnika + papier do pieczenia
  • Kratka z piekarnika
  • Silikonowa mata lub stolnica
  • Radełko lub niezbyt ostry nóż do ciasta
  • Wałek do ciasta

1. Robimy słodkie ciasto drożdżowe

Nie ma cynamonek bez pysznego ciasta drożdżowego, dlatego warto przyłożyć się do jego zrobienia. Poniżej znajdziesz niezawodny przepis na takie ciasto. Możesz je przygotować w mikserze lub ręcznie, to naprawdę nie ma większego znaczenia. Ręczne robienie ciasta zajmuje po prostu trochę więcej czasu, ale za to mniej prądu. Ciasto na cynamonki robione wg mojego przepisu wychodzi zawsze i jest dokładnie takie, jakie być powinno.

Składniki, których potrzebujesz, żeby zrobić dobre ciasto:

  • 150 g masła extra
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 250 ml zimnej wody
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 850 – 900 g mąki
  • 1 łyżka kardamonu

Drożdże rozpuszczamy w małej misce w letniej wodzie, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, mieszamy trzepaczką, odstawiamy na chwilę.

Mieszamy pozostałe składniki w dużej misce. Miękkie masło najpierw ucieramy z cukrem, następne dodajemy sól, ucieramy aż składniki się połączą. Dolewamy mleka, następnie wodę z drożdżami.

Do mokrej mieszanki dodajemy przesianą mąkę z kardamonem i cały czas mieszamy aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta.

Następnie zostawiamy ciasto na 90 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu, nasze ciasto jest już gotowe do uformowania cynamonek.

2. Robimy cynamonowe nadzienie

Cynamonki składają się z ciasta drożdżowego, ale jest w nim jeszcze zawinięte pyszne cynamonowe nadzienie. Unikalna forma ślimaka i połączenie delikatnego smaku ciasta kardamonowego i słodkiego cynamonowego nadzienia, to sprawia, że cynamonki są takie smaczne i popularne na całym świecie.

Bułeczki cynamonowe, zwane po szwedzku “kanelbulle”, pochodzą ze Szwecji. Są to popularne drożdżowe bułeczki, które zawierają cynamon, cukier i masło. Bułeczki cynamonowe są bardzo popularne w krajach skandynawskich, w tym w Szwecji, gdzie są często spożywane na śniadanie lub podczas kawowej przerwy.

Składniki na nadzienie do bułek cynamonowych:

  • 200 g masła extra
  • 175 g cukru
  • 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • opcjonalnie: cukier gruby dekoracyjny lub posiekane orzechy laskowe do dekoracji

Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem i ucieramy na gładka masę. Dobrze, gdy masło jest miękkie, ale nie rozpuszczone. Fajnie, gdyby tę czynność udało Ci się wykonać mikserem, ale można to zrobić oczywiście również ręcznie.

3. Następnie formujemy cynamonki

Zgarnij ręką wyrośnięte ciasto drożdżowe z miski na oprószoną mąką stolicę, spłaszcz dłońmi i oprósz mąką jego górną powierzchnię. Następnie rozwałkuj je wałkiem w dość precyzyjny na kształt podłużnego prostokąta o wymiarach mniej więcej 70 x 40 cm. Ciasto powinno być dość cienkie, ale nadal na tyle grube, żeby się łatwo nie rwało.

Nadeszła pora na wyłożenie nadzienia na cieście, zrób to równomiernie, rozprowadź nadzienie aż do brzegów ciasta.

Teraz podziel wzrokiem prostokąt z ciasta na trzy części. Każdą z zewnętrznych części zawiń do środka. Najpierw pierwszy brzeg, zawiń go do 2/3 długości dłuższego boku prostokąta. Następnie drugi brzeg, ten zawiń już po prostu tak, żeby znowu uformował się prostokąt, będący 1/3 oryginalnego prostokąta.

Otwarte końce ciasta powinny znajdować się po bokach, więc odwróć ciasto o 90 stopni. Moja podpowiedź: najlepiej robić to na silikonowej macie, wtedy dużo łatwiej jest nią manewrować niż tradycyjną drewniana stolnicą. Rozwałkuj całość delikatniej, spróbuj osiągnąć wymiary mniej więcej 65 na 25 cm.

Weź nóż lub radełko do ciasta (jeśli korzystasz z maty silikonowej, nóż nie może być ostry, bo ja zniszczysz), i tnij ciasto w paski wzdłuż otwartego końca ciasta. Paski powinny mieć około 2 cm. Następnie zawijaj każdy z pasków wokół 2 palców a końcówkę rozciągnij na wierzchu bułki i włóż ją pod jej spód. Robimy tzw. ślimaczki.

Swoje ślimaczki układaj na zimnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia bardzo luźno, ponieważ urosną one co najmniej dwukrotnie. Ja na potrzeby tego przepisu używam zawsze dwóch blach. Dobrze, żeby cynamonki się nie skleiły ani nie blokowały nawzajem możliwości rośnięcia. Następnie zostaw je najlepiej w nienagrzanym i ciemnym piekarniku na półtorej godziny do ponownego wyrośnięcia.

4. Pieczemy cynamonki!

Po tym czasie wyjmij je z zimnego piekarnika. Posyp grubym cukrem lub posiekanymi orzechami laskowymi, jeśli lubisz. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i włóż tam na sam środek pierwszą blachę z cynamonkami. Piecz je mniej więcej 10 minut aż będą złoto-brązowe. Po wyjęciu z piekarnika od razu przełóż na kratkę do ostygnięcia. Włóż kolejną blachę z cynamonkami do piekarnika.

5. Polewamy upieczone cynamonki syropem cukrowym

Nie jest on konieczny, ale nadaje charakterystycznego smaku. Syrop cukrowy możemy zrobić poprzez rozpuszczenie 45 g cukru lub odpowiedniej ilości pudru w 50 g wody. Można też do niego dodać aromatu lub cukru z wanilią.

Składniki na syrop cukrowy:

  • 50 g wody
  • 45 g cukru
  • cukier waniliowy

Syrop cukrowy rozsmarowujemy pędzlem na jeszcze ciepłych bułeczkach np. na blasze po wyjęciu ich z piekarnika lub od razu po przełożeniu do ostygnięcia na kratce.

Tak przygotowane cynamonki, czyli bułeczki cynamonowe, na pewno będą Ci smakować. Smacznego!

Dodaj komentarz