Ciasto na pizzę – mój przepis nr 1

Jak zrobić takie domowe ciasto na pizzę, żeby wyszło jak w dobrej włoskiej restauracji? Smaczne, cienkie i kruche zarazem? To pytanie, które zadaje sobie codziennie wielu domowych kucharzy. Zaręczam, że da się taką pizzę zrobić w domu! Moja rodzina uwielbia domową pizzę i często słyszę słowa zachwytu przy stole z tej okazji. Istnieją różne triki i sposoby, bez tego to się nie uda, ale prawdziwy przepis na włoską pizzę jest bardzo prosty i intuicyjny.

Żeby zrobić doskonałą pizzę potrzebujesz nie tylko dobrego ciasta, ale i dodatków. W tym wpisie skupmy się na pierwszym kroku przygotowania tej najsłynniejszej włoskiej potrawy a mianowicie na tym, jak przygotować cienkie ciasto na pizzę. Mam nadzieję, że po przyswojeniu podstaw, będziecie robić doskonałą pizzę w swoim domu często i z głowy. To bardzo proste!

Lista składników na ciasto na pizzę:

  • 400 g mąki pszennej, najlepiej typ 405, ale 450 też się nada
  • 20 g drożdży świeżych lub suszonych wg proporcji podanej na opakowaniu
  • szczypta soli
  • 1 szczypta cukru
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 220 ml ciepłej wody
  • opcja: ząbek czosnku, oregano

Przybory kuchenne:

  • duża miska
  • stolnica

Przepis na ciasto na pizzę:

  • 220 ml ledwo ciepłej wody dodaj do dużej miski. Tak dobierz rozmiar miski, żeby ciasto, które potroi swoją objętość, nie wykipiało.
  • Pokrusz i włóż do niej 20 gramów drożdży, dodaj łyżeczkę cukru i szczyptę mąki. Delikatnie wymieszaj (ja to robię trzepaczką) i odstaw na ok. 10 minut aż pojawi się pianka. To znaczy, że drożdże się obudziły.
  • Dodaj resztę mąki, oliwę i przyprawy wg uznania – w tym koniecznie sól. Mieszaj w robocie lub ręcznie aż składniki się połączą a z ciasta uformuje się kulka.
  • Posmaruj ja z zewnątrz oliwą i zostaw w misce przez co najmniej godzinę do wyrośnięcia. Ja nie przykrywam miski, ale chowam ją do ciemnego piekarnika. Jeśli jest zimno, rozgrzewam piekarnik do 50 stopni. I teraz kolejna podpowiedź: najlepsze pizzerie pozostawiają ciasto do wyrośnięcia na wiele godzin (czas wyrastania zależy od typu użytej mąki), więc jeśli chcesz pizzę podać na kolację np. o 19.00 to ciasto zrób w okolicach południa.

I to tyle! Naprawdę nie potrzeba nic więcej. To taka podstawa dobrego ciasta na pizzę. Moja podpowiedź i trik, żeby pizza była jeszcze smaczniejsza – dodaj do ciasta 1 wyciśnięty ząbek czosnku i szczyptę oregano.

Ciasto na pizzę możesz kręcić robotem na programie do wyrabiania ciasta, ale równie dobrze możesz to zrobić ręcznie. To nic trudnego. Wbrew powszechnej opinii nie potrzebuje ono bardzo dużej troski i uciążliwego wyrabiania.

Przygotowanie placków

Przed pieczeniem zawsze dzielę wyrośnięte ciasto na tyle kulek, ile pizzy chcę zrobić. Z powyższych składników wychodzą mi dwie pizze o średnicach 35 centymetrów. Także na stolnicy ugniatam każdą z kulek osobno a następnie odkładam je do ponownego wyrośnięcia, obsypując delikatnie mąką.

Ciasto na pizzę

Potem rozwałkowuję kulki na okrągłe placki, które do tego jeszcze ręcznie rozciągam na dłoni.

Jaka blacha do pizzy?

Do niedawna pizze piekłam zawsze na zwykłych, cienkich blachach do pieczenia, ale ostatnio sprawiłam sobie blachy z otworami w dnie. To jeszcze poprawiło jakość mojej pizzy, bo jest ona bardziej krucha od spodu. A prawdziwa pizza powinna taka być!

Jeśli nie posiadasz takiej blachy to wyłóż zwykłą blachę piekarnika papierem do pieczenia, przyprósz go trochę mąką i połóż na nim spód do swojej pizzy.

Jeśli nie masz papieru do pieczenia, możesz też wysmarować blachę oliwą, następnie umieścić na niej swoje rozwałkowane ciasto.

Następnie ułóż na pizzy swoje ulubione składniki włóż ja do piekarnika.

Jak piec pizzę?

Najlepsze pizzerie pieką pizze w tradycyjnych piecach opalanych drewnem, które wywodzą się od pieców chlebowych. Są one mocno rozgrzane, temperatura wysoka a ciepło skumulowane na dole. Najlepiej więc ustawić piekarnik nastawiam na termoobieg z grillem lub na grzanie góra/dół. Im wyższa temperatura a czas pieczenia krótszy, tym lepiej. Blachę z pizzą umieszczamy wtedy nie na środku a na dole piekarnika i obserwujemy proces pieczenia przez szybę. Dla cienkiej pizzy czas pieczenia w 250 stopniach powinien wynieść ok. 7-8 minut. Jeśli pieczemy naszą cienką pizzę w temperaturze 220 stopni, prawidłowy czas pieczenia wydłuża się automatycznie do ok. 12 minut.

Dodaj komentarz